Què fem
Un ecosistema que intercoopera en xarxa
Aspirem a un model de governança orgànic i enxarxat inspirat amb l’ecosistema natural. La intercooperació regenerartiva es basa en l’oportunitat d’anar engranant elements que enforteixen i s’enforteixen a través de la col·laboració amb els altres agents de l’ecosistema que es va generant.
En aquest ecosistema, hi ha:
Administració
El Festival treballa per comunicar-se i interrelacionar-se amb les administracions del territori visibilitzar i posar en valor la diversitat de veus de la comunitat en relació amb l’administració inspirar la mancomunació d’alguns serveis i potenciar la mirada bioregional de l’administració.
Moviments i projectes generats a partir del Moviment Meandre Comunitat i educació
- Teixidores de la Bioregió Fluvial. Sant Joan les Fonts.Sant Jaume. Besalú. Tortellà. Castellfollit. moviment de recerca social, per a construir una malla que pugui condensar l’aigua que hi ha a l’aire.
- Recol.lectores de la Vall del Llierca. Recol.lectar el que hi ha en el territori i espigolar el que sobra en els camps dels productors del territori per a col.laborar a la sobirania alimentària i produïr materials que nodreixen els esdeveniments del territori.
- L’Espai Col·lectiu Compartit. Tortellà. Seu del Meandre i d’altres iniciatives professionals, personals i col.lectives. Espai multidisciplinar hàbil per la producció creativa, les àrees de pensament i de gestió, espais d’aprenentatge, i moments d’oci social.
- Ràdio Meandre, Programa de Ràdio enfocat a radiografiar creativament el procés de la comunitat del Meandre, mes a mes.
Comunitat i educació
A la Vall del Llierca hi ha molts projectes comunitaris que s’interrelacionen amb el Festival Meandre:
- El Casino.Tortellà. Espai neuràgic, que dur a terme activitats culturals a Tortellà (fòrums, debats, videoprojeccions, festes populars,...) Dinamitzen una gran part de la programació cultural anual del poble.
- La Petjada. Tortellà. Iniciativa popular d’una botiga de segona mà, que dona tots els seus beneficis a projectes relacionats amb la problemàtica sistèmica que generen les regulacions frontererers.
- L’Eixida. Montagut. Bar gastronòmic i social, amb programació cultural anual.
- Escoleta Aglà. Llar d’infants.
- El petit Lledoner. Sant Jaume de Llierca. Escola Verda Pública per infants de 0 a 3 anys.
Ceramistes, artistes, artesanes i autònomes multidisciplinars de Vall del Llierca
1. Estudis i tallers de ceràmica diversos:
- Can Giny. Castellfollit.
- Mans de Terra. Tortellà.
- El jardí d’Artemisa. Els Angles. Montagut.
- Bruna.Tortellà.
2. Artistes i Artesanes
- Kapunka sound system. Tortellà. Esdeveniments i Sessions de música en format Dj.
- Carpa Blanca. Argelaguer. Esdeveniments i Sessions de música en format Dj.
- Dj Galo. Esdeveniments i Sessions de música en format Dj.
- Regeneració Arts. Dispositius interactius, espectacles regeneratius, creació multidisciplinar enfocada a la regeneració integral.
- Kirsten Bölgh. Olot. Artista comunitària.
- Els diables de la Vall del Llierca. Iniciativa de recuperar el Correfoc i tot el seu imaginari.
- Els músics de la Vall del Llierca. Associació de músics de la Vall del Llierca.
3. Autònomes multidisciplinars de Vall del Llierca.
Facilitadores expertes, activistes ecosocials, persones diferents amb alt nivell professional que desenvolupen la seva tasca al territori, investigadores creatives.
Infraestructures Regeneratives de la Vall del Llierca
- Fusteria Esfèric. Tortellà. Espai per treballar la fusta aplicada a les obertures, els mobles a mida i a diferents àmbits.
- Cúpules Esfèric.Argelaguer. Geodèsiques de fusta aplicades a diferents àmbits.
- Yurta.cat, confecció de yurtes aplicades a diferents àmbits.
- Arrel Màgica, confecció i instal.lació de Tipis.
Projectes
- Sintropi-CAT. Besalú. Àmbit Estatal. Projecte enfocat a la regeneració del territori a través de l’aplicació de la sintropia, adaptada al clima Mediterrni.
- La Cimera de l’Aigua. Sales. Iniciativa de portar les veius de la Cimera de l’aigua a la ruralitat, per generar respostes i debats a través de l’autoorganització de diversos agents.
- El Drac de Foc. Els Angles. Montagut. Programació d’activitats anuals relacionades amb les tradicions, els rituals i la pràctica d’oci conscient.
- Ecoxarxa Iniciativa que promou la moneda social a la Garrotxa. https://ecoxarxagarrotxa.blogspot.com/
- El Turrós, Cooperativa d’habitatge rural, referent.
- Miceli consultora d’enfoc regeneratiu especialitzada en les ruralitats. https://miceli.social/
- Canvi.Lab, Lab per la regeneració al CO-merç local. https://canvilab.xyz/
- Obradors Compartits, projecte de mancomunació d’eines i espai d’obrador alimentari.
L’ecosistema natural del territori
Com a espai que ens ocupa, identifiquem els llocs singulars, l’ecosistema que hi viu,les plantacions i construccions que hi intervenen i posem l’ecosistema per tenir-la en compte com a part intercooperant.
Aliances i suports estratègics
La Comunitat Meandre opera majoritàriament amb aquesta fòrmula cooperativa que busca accionar la autogestió i l’autonoma per a una societat resilient capaç de regenerar-se a través de formes de funcionar inercooperatives que inclouen les diversitats i les singularitats. Això és la Governança Biomimètica.
En aquest ecosistema, hi ha:
Resilience Earth
RESILIENCE EARTH
Resilience.Earth SCCL som una cooperativa sense ànim de lucre de gestió del canvi, que aposta per la resiliència comunitària, el disseny regeneratiu i l’economia social i solidària com a eines fonamentals per a la transformació social, ecològica i econòmica.
Les membres de la cooperativa oferim diversos serveis com el disseny, planificació i avaluació; la facilitació i formació; o la innovació i recerca.
Treballem amb més de 50 organitzacions locals i internacionals, hem acompanyat a més de 100 projectes, comunitats, municipis i institucions que volen fer front als reptes que planteja el present, d’una manera positiva, creativa, engrescadora i sostenible en el temps.
Més informació, visita la web: www.resilience.earth
Iltir
lltiŕ ha esdevingut l’espai per a la regeneració democràtica i la co(i)nspiració entre ruralitats.
lltiŕ és un cicle de Webinars i entrevistes TEK
lltiŕ és punt de trobada i formació per a la Custodia del Territori
Miceli
Miceli neix per donar resposta a aquest repte a través d’una cooperativa de projectes de l’economia social i solidària que ofereixen serveis als territoris rurals per afrontar la crisi sistèmica.
Som un grup d’entitats que treballem per donar resposta als reptes de la governança, de la participació, de la custòdia del territori, de la gestió forestal, de la dinamització agroecològica, de l’emprenedoria, la justícia global o l’acollida de persones migrades.
Volem esdevenir l’eina per catalitzar els municipis rurals al capdavant del canvi i de la transició, generant resiliència territorial i comunitària.
I ho volem fer a través de l’acompanyament en el lideratge, el govern obert, l’emprenedoria, la cocreació, la cogestió d’infraestructures, la transectorialitat i la intercooperació, la custòdia, la distribució de la governança, l’economia comunitària i circular, estant al dia de les diferents experiències, debats i propostes que emergeixin, promovent el debat dins la Catalunya rural per generar propostes genuïnes que es puguin replicar arreu.
La Nau Col·lectiva de Tortellà
Nau compartida de 1000m2, entre diferents experts d’oficis, com la fusteria, el ferro, el fang i els pigments naturals.
Cercle de Cultura d’Ateneus Cooperatius
La Xarxa d’Ateneus Cooperatius està formada per 14 ateneus i més de 360 entitats públiques i privades que s’articulen arreu del territori per Dinamitzar i crear relacions socioeconòmiques col·lectives, democràtiques, justes i solidàries i, contribuir a l’enfortiment i el creixement de l’activitat econòmica així com a la creació de llocs de treball de qualitat.
Els Ateneus Cooperatius són l’espai de referència al territori que fomenten l’aprenentatge, la reflexió col·lectiva, la cooperació i la transformació social, cap a un model socioeconòmic sostenible i centrat en les persones.
Amb les següents línies d’actuació :
Observació, recerca, diagnosi i seguiment territorial en ESS:
Formació per a la promoció, creació i consolidació de projectes de l’ESS.
Acompanyament per la creació i consolidació de projectes de l’ESS.
Divulgació, sensibilització i generació de coneixement.
Facilitació de la intercooperació, enxarxament i dinamització territorial.
Node Eixarcolant Pirineus Orientals
El Col·lectiu Eixarcolant té per objectiu fomentar un model de producció, distribució, i consum d’aliments, i de desenvolupament socioeconòmic, més sostenible, ètic i just, emprant com a eina la recuperació de les espècies silvestres comestibles i les varietats agrícoles tradicionals.
Realitzem, des del 2016, projectes arreu de Catalunya en els àmbits de la recerca, la dinamització territorial, la divulgació i formació, i l’assessorament per tal de fer possible que aquestes espècies i varietats es tornin a cultivar, comercialitzar i consumir, i que tot plegat es faci de forma sostenible i ètica.
Cal recuperar un patrimoni que potser pot semblar només cosa del passat però que tanmateix és imprescindible per transformar el futur. Cal en definitiva generar el marc per tal de fer possible que la producció, distribució i consum d’aquestes espècies sigui possible i posi de relleu que un altre model agroalimentari és tan possible com imprescindible.
Institut Greda amb el Projecte Arrela’t, Guanyador dels Premis Baldiri Reixach
Som un centre públic educatiu d’Infantil, Primària i ESO que potencia una formació de qualitat compromesa amb la societat actual a través de la coeducació i l’educació integral del nostre alumnat.Promovem el desenvolupament personal i l’autonomia dels alumnes per tal que esdevinguin ciutadans responsables, compromesos, crítics i actius envers la societat. Formem els alumnes per tal d’assolir les competències que els permetran afrontar els estudis postobligatoris amb èxit seguint les directrius del Departament d’Educació, en un ambient tranquil i afectuós, amb respecte mutu i utilitzant unes metodologies d’ensenyament-aprenentatge innovadores, flexibles i dinàmiques.
Arrela’t és un dels projectes artístics guanyadors dels premis Baldiri Reixac 22/23 a la sostenibilitat. l’IE Greda, desenvoluparà aquest projecte durant el curs 23/24, amb catorze alumnes de 4t d’ESO i el que volem desplegar és un treball artístic d’arrelament al territori a través de l’art, posant cinc ODS en el punt de mira, i amb les propostes d’artistes, poetes i entitats de la Garrotxa.
El propòsit del treball és viure l’art com a manifestacions que reflexionen sobre les identitats culturals i treballar amb i per a la naturalesa, de forma individual i col·lectiva, sentint el territori com a peça clau cap al canvi de paradigma.
Arrela’t veu i participa amb i per la natura, amb i pel territori, i neix com a repte i desig de donar un espai blanc als alumnes perquè hi puguin generar un nou discurs.
Com a resultat, tindrem una exposició al mig de la Natura, que inaugurarem el divendres 24 de maig de 2024 a les 19.00 a Sant Jaume de Llierca (sota l’escola de Sant Jaume de Llierca) i en el marc del Festival Meandre, i també un documental del procés i resultat.
Teatre Principial d’Olot. Àrea de Cultura de l’Ajuntament d’Olot - Festival Sismògraf
El Teatre Principal d’Olot és un equipament cultural de titularitat municipal que té com a principal objectiu el foment de la cultura i la difusió de les arts escèniques i musicals, i la seva projecció al públic en general.
Més enllà de la seva finalitat eminentment artística i de suport a la creació i a la formació escènica, el Teatre pretén ser també un espai obert a la ciutat i al seu teixit associatiu, facilitant-ne l’ús a totes aquelles entitats locals -públiques o privades- que promoguin activitats culturals o socials i afavoreixin la cohesió social.
FESTIVAL SISMÒGRAF - Aliances, difusió, complicitat tècnica, i assessorament Sismògraf, el festival que detecta el moviment del cos i del planeta.
Una celebració de la dansa i les arts vives que FLOREIX CADA PRIMAVERA enmig d’un ecosistema cultural viu i canviant, proper i global. Un festival situat i conscient. Situat en el paisatge que ens defineix i en complicitat amb la resta de paisatges del món. Conscient del que ens envolta i buscant fer aportacions des de les arts i la creació.
Un projecte sostenible en transformació constant.
Més informació a la web: www.sismografolot.cat